sobota 29. září 2012

Co nás může překvapit v začátcích investování?

Na počátku investování (nejen do akcií) nás může nemile překvapit několik faktorů, které snižují případné zisky. Mezi tyto faktory patří samozřejmě transakční náklady ale i náklady na vedení účtu spreadydanězpoždění dat z burzy a další. Pojďme se na jednotlivé faktory podívat trochu blíže a rozebrat možnosti, jak se jim vyhnout.

Transakční náklady vznikají, pouze pokud probíhají transakce (tedy nákupy a prodeje akcií apod.). Lze je pochopitelně snížit minimalizací počtu transakcí a též výběrem vhodného brokera, u kterého jsou transakční náklady nízké. S náklady na vedení účtu je nutné počítat pouze u některých brokerů. Naštěstí pro většinu začínajících investorů bez většího kapitálu je na trhu dost brokerů, kteří za vedení účtu nic nepožadují. Pro mě osobně jsou transakční náklady a náklady na vedení účtu klíčovými faktory při výběru vhodného brokera.

U méně likvidních cenných papírů jsou obvykle velmi podstatným faktorem spready. Spread zde znamená rozdíl mezi nabídkovou cenou a poptávkovou cenou cenného papíru. Nabídka cenného papíru je na burze zpravidla za vyšší cenu, než je poptávka po něm. Důvodem této skutečnosti je, že kdykoliv se na burze setkává nabídka s poptávkou, probíhají transakce, dokud se příslušná nabídka, poptávka či obojí neuspokojí v plné výši. Pak již na burze zůstane jen nabídka za vyšší cenu a poptávka za nižší cenu, čímž opět vznikne rozdíl mezi nabídkovou a poptávkou cenou, tedy spread. Asi hlavní možností jak se spreadům vyhnout, je zaměření se na dostatečně likvidní tituly, u kterých bývají spready nízké. To však je bohužel krok, který nás může ochudit o množství zajímavých investic zejména z pohledu hodnotové investiční filozofie, která se často zabývá právě tituly, které stojí stranou zájmu většiny investorů (čímž je u nich nižší likvidita).

Zejména pro dividendové a krátkodobé investory jsou značnou přítěží snižující jejich zisky daně. Co se dividend týče, tak z nich je ve většině zemí strhávána srážková daň z dividend. U nás tato daň činí 15% a dividendy nám na účet přijdou již zdaněny. Další daní je zde daň z kapitálových zisků, tedy zisků, jež plynou např. z prodeje akcií za více peněz, než za kolik jsme je nakoupili. Tuto daň nemusíme platit, pokud splníme tzv. daňový test. Daňový test má u nás v ČR aktuálně délku 6 měsíců, ale tuším, že se chystá prodloužení na 3 roky. Abychom splnili daňový test, musíme případné kapitálové zisky (např. z nedávno nakoupených akcií) realizovat až po uplynutí zmíněné doby, jinak vznikne povinnost odvést daň z kapitálových zisků. Pro podrobnější a přesnější informace o daních doporučuji podívat se do zákona o daních z příjmů.

Posledním faktorem, který jsem uvedl je zpoždění dat z burzy. Tento faktor je závislý na tom, odkud data máme, zda ze stránek příslušné burzy (kde bývá značné zpoždění), nebo třeba z našeho účtu u brokera, přes kterého investujeme. Toto zpoždění bývá různé i v rámci jednotlivých brokerů. Zpoždění dat je často příčinou toho, že již není možné prodat či koupit cenný papír za poslední známou cenu a možná prodejní či kupní cena je již někde jinde. Tento problém je opět možné eliminovat výběrem brokera, který zprostředkovává data z burzy minimálně zpožděná. Bohužel je to často na úkor nákladů na vedení účtu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji, že chcete přispět do diskuze :-)